?>

Göz ovuşturanlar dikkat! Etkilerini duyunca bir daha yapmak isteyemeyeceksiniz

Gözünü ovuştururken retinanıza zarar verebilirsiniz. Uzmanlar uyardı. Ovuştururken elinizdeki mikropları göze taşıyorsunuz. Göze uygulanan aşırı baskı ise uzun dönemde retina hasarına, alerjik reaksiyonlara, göz kuruluğuna ve göz yüzeyinde travmalara ve keratokonusa sebep olabi

Sağlık - 9 ay önce

Göz ovuşturmanın bazı göz sağlığı problemlerine neden olabileceğine dikkat çeken Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Murat Yamiç, “Göz ovuşturmak; elimizle mikropları gözümüze taşıdığımız için göz enfeksiyonlarına, göze uygulanan aşırı baskı ise uzun dönemde retina hasarına, alerjik reaksiyonlara, göz kuruluğuna ve göz yüzeyinde travmalara ve keratokonusa sebep olabilir” dedi. 

Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Murat Yamiç, göz ovuşturmanın neden olabileceği sağlık problemleri ve keratokonus (kornea hastalıkları) hakkında açıklamalarda bulundu. 

“GÖZ ENFEKSİYONLARINA NEDEN OLABİLİR”

Gözlerimizi ovuşturmanın bazı göz sağlığı problemlerine neden olabileceğine değinen Op. Dr. Yamiç, “Göz ovuşturmak; elimizle mikropları gözümüze taşıdığımız için göz enfeksiyonlarına, göze uygulanan aşırı baskı ise uzun dönemde retina hasarına, alerjik reaksiyonlara, göz kuruluğuna, göz yüzeyinde travmalara sebep olabilir. Aynı zamanda korneanın şeklini değiştirdiği için astigmata da neden olabilir” şeklinde konuştu. 

“KERATOKONUS ZAMANLA GÖRME KAYBINA SEBEP OLABİLİR”

Göz ovuşturmanın ayrıca keratokonus adlı kornea hastalığına da yol açabildiğine dikkat çeken Op. Dr. Yamiç, “Keratokonus, gözümüzün ön kısmında bulunan ve şeffaf bir yapıya sahip olan korneanın öne doğru sivrilerek koni şeklini almasıdır. Sebebini tam olarak bilmediğimiz bu hastalığın yapılan bilimsel çalışmalarla genetik geçiş sonucunda ortaya çıktığı tespit edilmiştir. Bazı bağ dokusu hastalıkları ve gözü ovalamak, risk faktörleri arasında gösterilebilir. Korneanın şeklinin bozulmasıyla gözün kırıcılık gücü değişir ve ilerleyici miyop ve astigmat oluşur. Bu da kişinin görme kalitesini bozarak ilerleyen zamanlarda görme kaybına sebep olabilir” diye konuştu. 

“EN SIK 10-20 YAŞ ARASINDA GÖRÜLÜYOR”

Hastalığın görülme yaşlarından bahseden Op. Dr. Yamiç, “Keratokonus değişkenlik göstermekle birlikte en sık 10-20 yaş arasında görülmektedir. Hastalık 10-20’li yaşlarda daha sık görülüyor. Bu yaşlarda daha sık görülmesinin sebebi, gözün gelişiminin ve büyümesinin devam etmesi ve 40 yaş sonrası vücudun doğal olarak korneayı güçlendirerek hastalığı stabil hale getirmesidir” dedi. 

“HER İKİ GÖZÜ DE ETKİLER”

Keratokonus hastalığının belirtilerini anlatan Op. Dr. Yamiç, “Genellikle her iki gözü de etkiler. İki göz arasında çok farklı sorunlara neden olabilir. Belirtiler her gözde farklı seyredebilir ve zaman içinde değişiklik gösterir” dedi. 

“GÖZDE KIZARIKLIK VE GÖRÜŞTE BULANIKLIK BELİRTİLERİNE DİKKAT”

Op. Dr. Yamiç, erken aşamadaki keratokonus belirtilerini şöyle açıkladı:

“Görüşte hafif bulanıklık, düz çizgilerin bükülmüş veya dalgalı görünmesi nedeniyle görmede hafif bozulma, ışığa ve parlamaya hassasiyet, gözde kızarıklık veya şişme.” 

“İLERİ AŞAMALARDA KONTAKT LENSLER GÖZE UYMAYABİLİR”

İleri aşamalarda belirtilerin daha belirgin hale geldiğini dile getiren Op. Dr. Yamiç, ileri aşama keratokonus belirtilerinin ise görme bozukluğu ve bulanık görmede artış, miyop veya astigmatizm bulgularında artış ve gözlük gereksinimi, korneada çıkıntı yaptığı için kontakt lenslerin göze uymaması ya da rahatsızlık vermesi şeklinde olduğunu ifade etti. 

“KORNEA ANİDEN ŞİŞEBİLİR”

Keratokonusun erken evreden geç evreye geçişinin genellikle yıllar sürdüğünü aktaran Op. Dr. Yamiç, “Fakat bazı insanlarda kötüye gidiş daha hızlı bir şekilde gerçekleşir. Kornea aniden şişebilir ve korneada skarlaşma adı verilen kalıcı sertleşme başlayabilir. Kornea; skar adı verilen bu yara dokusu ortaya çıktığında, yumuşaklığını ve berraklığını kaybeder. Sonuçta görüş daha da bozuk ve bulanık bir hale gelir” dedi. 

“GÖZ NUMARALARI ÇOK SIK DEĞİŞİR”

Keratokonus hastalığında, ilerleyici miyop ve astigmat oluşturduğu için hastanın bulanık gördüğünü belirten Op. Dr. Yamiç, “Göz numaraları çok sık değişir, hastalar gözlük kullanmasına rağmen uzağı net göremez. Keratokonus hastalığı tamamen ortadan kaldırılamasa da, hastalık belli başlı tedavilerle durdurulabilir. 40 yaş sonrası ilerleme olmaz” diye konuştu. 

“TEDAVİSİ HASTANIN YAŞINA GÖRE DEĞİŞİR”

Keretokonus hastalığının, tedavi edilmediği takdirde ilerleyici görme kaybına neden olabileceğini vurgulayan Op. Dr. Yamiç, hastalığın tedavisinin, hastalığın düzeyine ve hastanın yaşına göre değiştiğini söyledi. Op. Dr. Yamiç, uygulanabilecek tedavi yöntemlerini şöyle açıkladı:

“Cross-linking (korneal çapraz bağlanma), korneal halka, PTK lazer, hibrit lazer, kontakt lens, sert kontakt lens, hibrit lens ve jornea nakli.”

Kaynak: İHA Etiketler göz göz sağlığı nasıl kurunur retina
Haftanın Öne Çıkanları

Göz ovuşturanlar dikkat! Etkilerini duyunca bir daha yapmak isteyemeyeceksiniz

2024-04-18 12:38 - Sağlık

Göz ovuşturanlar dikkat! Etkilerini duyunca bir daha yapmak istemeyeceksiniz

2024-04-18 12:09 - Sağlık

Deprem uzmanı Naci Görür 'korkutuyorsunuz' diyenlere ateş püskürdü

2024-04-18 11:38 - Gündem

Zeynep Bastık ameliyat olacağını açıkladı! 'Uyuyamadığım ve nefes alamadığım...'

2024-04-18 11:09 - Magazin

Zeynep Bastık'tan kötü haber. Ameliyat olacak: Ciddi bir deviasyonum varmış

2024-04-18 10:38 - Politika

Avrupa Birliği'nden İran'a yaptırım kararı

2024-04-18 10:08 - Gündem

TikTok'a erişim engeli getirildi! Kırgızistan TikTok yasağını başlattı

2024-04-18 09:39 - Dünya

Büyük kesinti yaşanacak: İSKİ o ilçeleri teker teker duyurdu. 18 Nisan İstanbul su kesintisi

2024-04-18 09:09 - Yaşam

Son dakika... İzmir alevlerle güne uyandı: OSB'de büyük yangın

2024-04-18 08:38 - Gündem

Son dakika... Tokat'ta 4.7 büyüklüğünde deprem: 3 ilçede okullar tatil edildi

2024-04-18 08:09 - Gündem

İlgili Haberler

Göz ovuşturanlar dikkat! Etkilerini duyunca bir daha yapmak istemeyeceksiniz

12:09 - Sağlık

Kalp Hastalıkları Çocuklarda ve Erken Tanı ve Tedavi Önemi

15:39 - Sağlık

İnternetten alınan diş beyazlatma kitleri için uyarı

15:09 - Sağlık

Maßnahmen zur Verhinderung plötzlicher Todesfälle

11:40 - Sağlık

Yeni salgan paniği. Teşhis konulamadı. Çocuklarda etkili oluyor. Vakalar patladı. Vefatlar var

21:09 - Sağlık

Günün Manşetleri

Basın Kartı Başvuruları için yarın son gün…

11:11 - Kıbrıs

Anayolda drift yapan sürücülere ceza

11:11 - Asayiş

Dünyanın ilk nükleer güç santralinin faaliyete alınmasının üzerinden 70 yıl geçti

11:10 - Dünya

İstanbul Bahçelievler'de 4 katlı bina çöktü

11:10 - Gündem

Bolivya'da darbe girişimi

11:10 - Dünya