Bayram Gelenekleri
Öğretim Görevlisi Gurme Mustafa Şah, bayram geleneklerini Kıbrıs Türkleri için önemli bir şekilde anlatıyor. Bayram ziyaretlerinin aile büyüklerine yapıldığını belirten Şah, eskiden bayramların büyükler için saygı, küçüklere sevgi, hoşgörü ve paylaşım anlamı taşıdığını ifade ediyor.
Bayram dönemlerinin tatil yaparak geçirilmesinin arttığını belirten Şah, aile ziyaretlerinin yaşatılması gerektiğine vurgu yapıyor. Çocukların eski bayramlarda ayakkabı ve kıyafetlerini giyerek harçlık ve şeker topladığını hatırlatan Şah, bayram sabahlarının ev içi bayramlaşmayla başladığını anlatıyor.
Bayram Yemekleri ve Tatlıları
Geleneksel bayram yemeklerinin et ağırlıklı olduğunu belirten Şah, Kıbrıs Türk mutfağında mangal ve fırın kebabının öne çıktığını söylüyor. Özel günlerde kurulan sofralarda bademli tel kadayıfı, norlu ekmek kadayıfı ve Güllac gibi tatlıların tercih edildiğini ifade ediyor.
Özel lezzetler arasında nohutlu pilav, ciğer, herse, zerde pilavı ve bayram çöreklerinin de bulunduğunu belirten Şah, geleneksel bayram tatlılarının önemine dikkat çekiyor.
Eski Bayram Eğlenceleri
Lefkoşa'da kurulan bayram yerlerinin eski eğlencelerini hatırlatan Şah, macuncular, şekerciler, şerbetçiler ve çeşitli hediye çekilişlerinin unutulmaz olduğunu dile getiriyor. Bayram eğlencelerinde yer alan oyunların ve eğlencelerin hala özlenen anılar olduğunu belirtiyor.