Ekonomi

 İsrail ve Filistin çatışması yatırımların akıbeti üzerine belirsizlik düşürdü...

Filistin ve İsrail, bölgede uzun süredir devam eden gerilim ve jeopolitik zorluklara rağmen son yıllarda pek çok küresel şirket için yatırım alanı tercihi olarak ön plana çıktı. Çatışma, bu yatırımların akıbeti üzerine belirsizlik gölgesi düşürdü.

 İsrail ve Filistin çatışması yatırımların akıbeti üzerine belirsizlik düşürdü...
17-11-2023 01:05

Nil Göksu Urgancıoğlu

TEKNOLOJÄ° DEVLERÄ°NÄ°N BÄ°R AYAÄžI Ä°SRAÄ°L’DE

İsrail'in dinamik teknoloji sektörü ve büyüyen inovasyon ekosistemi, son yıllarda özellikle çok uluslu şirketlerin dikkatini çekti. Google, Intel, Microsoft, Amazon ve Apple gibi şirketler, halihazırda İsrail'de önemli araştırma ve geliştirme merkezleri kurmuş durumda. Bu teknoloji devleri, yatırımlarına gerekçe olarak İsrail'in startup kültürünü, araştırma kurumlarına ve inovasyona verdiği önceliği gerekçe olarak gösteriyor.

4.7 MÄ°LYAR DOLARLIK YATIRIM

ÖrneÄŸin, Intel'in Ä°srail'deki yatırım hacmi oldukça büyük. Åžirket birden fazla araÅŸtırma merkezi vasıtasıyla ileri teknoloji yapay zeka ve yarı iletken madde geliÅŸtirme gibi alanlarda çalışmalar yürütüyor. Microsoft'un Ä°srail'deki Ar-Ge tesisleri, Microsoft ürünlerinin geliÅŸtirilmesinde önemli bir rol oynuyor. ÖrneÄŸin karma gerçeklik saÄŸlayan bir gözlük olan HoloLens'in geliÅŸtirilmesi…. Google da Waze adlı popüler navigasyon uygulamasını Ä°srail'de geliÅŸtirdi. Uzun lafın kısası, Ä°srail sadece bu yıl 4.7 milyar dolar dış yatırım çekti. Altını çizmekte fayda var hem iç politikadaki karışıklıklar hem de bölgedeki gerilim nedeniyle bu yıl Ä°srail’e yatırım yarıdan fazla azaldı.

FİLİSTİN KARMAŞAYA RAĞMEN ŞİRKETLERİ ÇEKTİ

Filistin tarafında ise, siyasi istikrarsızlık ve ekonomik zorlukların yarattığı birçok soruna rağmen yatırımlarda son yıllarda belirgin bir artış görüldü. Dünya Bankası gibi uluslararası kuruluşlar ve Cisco Systems gibi özel şirketler, Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nde ekonomik kalkınma ve altyapı iyileştirmelerini teşvik etmek amacıyla projeler başlattı.

Mesela Cisco Systems, Filistin'deki teknoloji startuplarına mentörlük ve inovasyon ile dijital dönüşüm konularında destek saÄŸlamak için pek çok ÅŸirketle iÅŸbirliÄŸi yaptı. Åžirket, Filistin'e yönelik yatırımlarını, dijital teknoloji konusunda eÅŸitsizliÄŸi giderme ve geliÅŸmekte olan pazarları destekleme taahhüdünün bir parçası olarak açıklıyor. Filistin’in bu yıl içerisinde çektiÄŸi yatırım hacmi ise 300 milyon dolardan fazla.

NIKE, ADIDAS, ZARA ALARMDA

Ancak İsrail ve Hamas arasında patlak veren çatışma, yatırımcılar arasında endişe yarattı. Örneğin bölgedeki tedarik zincirlerini yoğun bir şekilde kullanan Nike, Adidas ve Zara gibi çok uluslu şirketler, son gelişmeler nedeniyle risk yönetimi stratejilerini gözden geçiriyor. Bu şirketlerin İsrail'de operasyon merkezi var ve çoğu Filistinli tedarikçileri kullanıyor. Uzmanlar, çatışmanın büyümesi halinde tedarik zincirinin tamamen kopmasından endişe ediyor.

patronlardunyasi.com

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER